Онлайн тест профорієнтації SDS-5 Джона Голланда

Тест профорієнтації SDS-5 Джона Голланда (Self-Directed Search by John Holland) — це онлайн інструмент для профорієнтації, який визначає особливості професійних бажань, навичок та інтересів людини.

Для проходження потрібно перерахувати мені (на карту Приватбанку, системами ел. платежів або готівкою) гроші і написати (по імейл, смс, вайбер, фейсбук і т.п.-дивіться Контакти) мені ПІБ, вік тестованого, його професійний статус та адресу ел.пошти. Я надішлю у відповідь посилання з кодом і паролем.

Потім потрібно виділити 30-40 хв. свого часу і пройти тест у зручні для себе час і місці на своєму комп’ютері або планшеті, щоб ніхто не відволікав. Після закінчення повідомити мене, я надішлю електронний звіт із результатами. А після отримання електронних результатів краще записатися до мене на прийом для аналізу, інтерпретації результатів і консультації з профорієнтації. Яка включатиме визначення психотипу, вибудови, мотивації, бажань, уподобань і талантів, а також підбір відповідних професій і занять.

Вартість тестування + консультація =1800 грн (50 usd or 45 euro)

Записатися на тест:





    Тест може бути корисний тим, хто:

    • хоче змінити сферу діяльності;
    • шукає справу свого життя;
    • керує людьми і працює з ефективним розподілом персоналу в колективі;
    • під час адаптації та профорієнтації переселенців.

    У результаті тестування користувач отримує трибуквений код, який можна використовувати для пошуку найбільш підходящих занять і напрямів навчання згідно з українською та американською кодифікацією професій. Час проходження тесту: 30-40 хвилин.

    Чому виник SDS:
    — складність підрахунку даних у тестах, які існували раніше
    — неадекватні та недостатні дані про тестованих
    — відсутність упорядкованого списку та кодифікації рекомендованих професій.

    1. Шість типів особистості
    121

    1. Реалістичний тип (буква коду R). Інтровертивного складу, любить працювати руками, самостійно, не потребує постійного спілкування. Черпає свою мотивацію ніби зсередини, зі свого внутрішнього потенціалу, таланту, своїх бажань. Схильний до технічних, матеріальних занять. Конформний, стриманий, наполегливий, розважливий, практичний.
    2. Дослідницький тип (I). Теж частіше інтровертивного складу. Але зі схильністю до досліджень. Цікавий, аналітичний, інтелектуальний, мало конформний. Основний мотив діяльності — відкриття нового, пізнання і пошук закономірностей.
    3. Художній тип (A). Частіше екстравертивний. Любить привертати увагу, зокрема своєю діяльністю та її плодами. Як правило, потребує глядачів і спілкування. Емоційний, експресивний, імпульсивний, ідеалістичний, творчий, оригінальний, не конформний.
    4. Соціальний (S). Екстравертивний. Потребує спілкування. Компанійський, співпереживає, конформний, реагує насамперед на запити оточуючих людей. Черпає свою мотивацію не зсередини, а ніби ззовні, від людей, з їхніх потреб і бажань. Сервіс, служіння, посередництво, викладання, організація людей.
    5. Підприємницький (E). Екстравертивний. Потребує спілкування та управління людьми. Амбітний, енергійний, менш конформний. Організовує і структурує діяльність людей. Схильний іти на ризик і брати відповідальність за проєкти та колектив.
    6. Конвенціональний (C). Частіше інтровертивний. Слухняний, організований, дбайливий, витривалий, посидючий, конформний.

    Типи особистості формуються протягом усього життя під впливом безлічі чинників (виховання, релігія, мораль, освіта, досвід, культурне середовище тощо). Соціальні та інші стереотипи також впливають на приналежність до того чи іншого типу.

    Шестикутна модель Голланда

    Визначення трьох провідних типів дає трибуквений код особистості.

    Ступінь відповідності між особистістю і професією можна оцінити за допомогою шестикутної моделі. Що ближчий код особистості до коду професії, то тісніший зв’язок. Так само можна оцінити сумісність (або конфліктність) домінантних психотипів в одній особистості — що ближчі кути і коротші відрізки, то менше внутрішньоособистісних конфліктів.

    122

    Високо диференційовані показники демонструють більшість якостей одного або кількох типів, виражені екстремуми.

    Низько диференційовані — якості не сильно виражені відносно одна одної. Часто це є наслідком неусвідомлених установок (програм, комплексів) і впливу норм, стереотипів, чужих думок і поглядів. Що «змащує» справжні глибинні бажання та мотиви людини.

    Код може не повністю відповідати омріяній професії через внутрішньопрофесійну мінливість, складність психіки людини і нешаблонність мотивів, а також дедалі більше ускладнення професій та їхніх різновидів.

    Розділ тесту «Професійні мрії»

    Вимірює вираженість прагнень. Згідно з дослідженнями, прагнення можуть бути предиктором майбутньої професійної діяльності.

    Можна дослідити специфіку взаємозв’язку прагнень та особистісних особливостей. Тест дає можливість вивести сумарний код прагнень. У процесі заповнення опитувальника тестуємий часто згадує ті мрії, які були забуті, заборонені та витіснені.

    Розділ тесту «Заняття та хобі»

    Імітує консультування, де фахівець може попросити тестованого розповісти про хобі та проведення дозвілля, а також про ту діяльність, якою йому не подобається займатися.

    Важливо також дослідити життєвий досвід, що стоїть за тими чи іншими уподобаннями.

    Розділ містить у собі 84 твердження. Формат відповідей — подобається/не подобається.

    Розділ тесту «Компетенції»

    Фахівці, як правило, просять клієнтів описати свої навички (що вони вміють робити добре, чого навчилися в минулому; що вони ніколи не робили). Розділ дає можливість не проігнорувати історію навичок, освіти та досягнень, пов’язаних із роботою.

    Включає в себе 84 твердження. Формат відповідей — так/ні.

    Розділ тесту «Професії»

    Надає фахівцеві інформацію з приводу почуттів і оцінок (ставлення), які виникають у тестованого до тих чи інших професій. Показує емоційне сприйняття (інтерпретацію) тестованим.

    Розділ ґрунтується на Переліку професійних уподобань Голланда (VPI). Включає в себе 84 твердження. Формат відповідей — так/ні. Кількість і тип професій, які подобаються клієнту, дають змогу зрозуміти напрямок його вподобань та усвідомленість (несуперечливість) вибору.

    Розділ тесту «Самооцінка»

    Демонструє показники самодостатності та впевненості в тому, що клієнт дійсно може виконувати певні завдання. Допомагає виявити ситуацію, наприклад, у якій клієнт має високий рівень розвитку здібності (напр., математика), але неадекватно низько оцінює її. Або ж цікавиться творчістю, але недостатньо високо оцінює свої здібності в цій сфері, щоб почати займатися цим.

    Складається з 12 запитань, у яких пропонується оцінити свої можливості рейтингом від 1 до 7.

    Результати тесту

    1. Відповідність між особистісним кодом і кодами прагнень

    говорить про збіг/незбіг прагнень та інтересів із кодом особистості (психотипом)
    показує рівень відповідності
    виявляє усереднене значення в сирих значеннях і процентилі
    розглядається як у контексті професійних мрій кожного окремо, так і в контексті «Підсумкового коду прагнень»
    у звіті виводиться найбільш підходящий (зважений) з усіх минулих виборів. Це теж має терапевтичний ефект.
    зіставляє з результатами за системою Зеннера-Шнулле і системою Айчана.

    2. Узгодженість професій мрії

    Наскільки близькі провідні типи трьох останніх професій. Може свідчити про недостатню поінформованість, неправильне розуміння суті професій або ж про надто різнопланові захоплення, які складно об’єднати в одну діяльність.

    3. Послідовність коду

    Наскільки близькі провідні типи в одному коді. Може свідчити про внутрішньоособистісний конфлікт або ж про занадто різнопланові захоплення, які складно об’єднати в одну діяльність.

    Важлива допомога консультанта в об’єднанні полярностей. Вихід: позиція + сфера діяльності (напр., адміністратор у музичному магазині) або робота + хобі (напр., ейчар і ландшафтний дизайнер).

    4. Підвищення профілю

    Наскільки високі бали за всіма шкалами. Сума результатів 6-ти розділів. Люди з високим балом зазвичай позитивно реагують на результати тесту і налаштовані на отримання нового досвіду. З низьким — навпаки, реагують негативно і їм особливо потрібна допомога фахівця. Низькими вважаються бали до 99, середніми — від 99 до 205, а високими — понад 205 балів.

    5. Диференціація профілю

    Наскільки яскраво виражений тип/кілька типів. Наскільки людина відповідає типології Голланда. Більша диференціація (екстремумів) — більше характеристик типу. Низький рівень — занадто багато варіантів, складно визначитися, важливо скоротити до найоптимальніших (найбільш виражених).

    6. Поширеність

    Частота серед типової популяції. Дозволяє співвіднести зі статистичними показниками профілю клієнта серед подібних респондентів (вік, стать, освіта, вподобання).

    7. Автоматичний підбір професій

    SDS-5 містить понад 1000 американських професій та їхніх українських аналогів, освіти та хобі, тому ця частина тесту потребувала окремої адаптації до українських реалій.

    111

    123